Besøg hos den langbenede havearkitekt

Besøg hos den langbenede havearkitekt


En af vores kunder har umanerlig lange ben, og var ulykkelig over, at vores lange spanske støvler faktisk var for korte til hende. ”Hvad gør vi?” tænkte godsejeren, og kontaktede producenten for at undersøge muligheder. Det viste sig, at skomagerne kunne lave en støvle som var ekstra lang, og lidt over en måned senere, kunne en glad Janni Bjerregaard komme og godkende støvlerne.

Alt dette postyr medførte jo en løbende dialog med den langbenede Janni, og det viste sig, at vores amatørinteresse for havearkitektur kunne få fuld smæk på opleveren, da hun er uddannet havearkitekt og ejer af firmaet RoomOutside.

Det ene tog det andet, og en torsdag formiddag bød Janni velkommen til godsejeren på hendes kontor på Charlottenlund Slot. Ja, mindre kan åbenbart ikke gøre det, når man arbejder i det segment, vi her skal høre lidt om.

”Ja, denne buskbom er ramt af en ny type bille, som er kommet til landet for nyligt, og vi ved endnu ikke hvordan vi skal få gjort kål på dem”, sagde Janni da vi stod uden for slottet og nød solen. ”Men det skal vi nok få styr på”, sagde hun med et smil.

Janni bliver hyret af private eller virksomheder, som har gang i byggeri eller renovering af store villaer, herregårde og andre større haveanlæg. Hendes særlig kendetegn er, at hun følger alle projekterne helt til dørs og tager ansvaret for det rent praktiske arbejde, som udføres af anlægsgartnere og endda selv anskaffer (og nogle gange importerer) store træer og buske fra kvalitetsgartnere. Hun gennemfører således alle projekter i tæt samarbejde med bygherren, som løbende bliver opdateret om fremdriften og bliver konsulteret, hvis noget skal rettes undervejs.

De fleste kunder ønsker, at deres haver hurtigst muligt skal se ud, som om de er 20 år gamle. Det klarer Janni typisk på cirka 2 mdr. afhængigt af projektets karakter.

Hun går grundigt til værks, og indkalkulerer tilmed planternes pollencyklus og pollenværdi, så der bliver optimale betingelser for insekter, herunder sommerfugle. En del af denne planlægning sikrer, at bierne får rigeligt at spise, når de vågner om foråret, og Janni fortalte, at danske træer er langt bedre for biodiversiteten end importerede. Et dansk bøgetræ giver for eksempel levemuligheder for op mod 1500 arter insekter, hvorimod et importeret platantræ kun kan supportere 10-15 arter.

Ny viden for os! Og hvor er et smukt, at hun giver haveejerne mulighed for at hjælpe naturen.

Det svarer lidt til godsejere, hvis ejendom har gået i arv i generationer. De siger ofte, at de ikke ser sig selv som ejere, men blot passer godset til de næste generationer. Med Janni’s hjælp kan man også passe på naturen, så den også er der for de næste generationer.

Janni tog den falske godsejer med ud at se nogle af projekterne, både igangværende og afsluttede. Det var ganske imponerende at se en have ved en stor Hellerup-villa, som var fuldstændig renset af og var ved at blive bygget op. En stor flot pool lå og ventede på, at komme i brug, og i et hjørne stod der en hel urskov af store buske og træer, som skulle plantes her og der. En murer, som Janni havde engageret, var ved at mure en flot rund kant omkring en halvmåneformet udestue. Og huset frue måtte balancere på køreplader med hendes indkøb. Men man kunne se, at hun var meget begejstret og glædede sig til at det hele var klappet og klart.

Turen gik videre til en færdiggjort have i en anden del af Hellerup, hvor vi så hvorledes detaljer fra husets vinduers udformning gik igen i græsplænens form, og hvorledes et bålsted i hjørnet bevidst var udlagt med hårdt stampet grus, for at give folk om bålet en naturlig følelse. Et kæmpe egetræ var blevet studset, så det fremstod virkelig flot og harmonisk. Janni havde også fundet en særlig rustik, men samtidigt stramt udseende afløbsrist, som passede rigtig godt til den sildebensmønstrede gangsti. Et virkelig flot projekt, som du kan se fra oven på et af billederne.

Dagen blev afsluttet tilbage ved Charlottenlund Slot, hvor godsejeren fik komplimenter af Janni, fordi han konsekvent havde åbnet bildøren for hende undervejs. Gamle dyder matcher godt til klassisk havearkitektur.

Tak for en dejlig dag i godt (og flot velklædt tweed!) selskab.

Hvis du vil se mere om Janni’s arbejde og i dialog om dit projekt, så kig ind på hendes hjemmeside www.roomoutside.dk

 

Se nedenfor flere billeder fra besøget