På tidsrejse i Berlin

På tidsrejse i Berlin


 

"Må jeg købe det slips du har på?”. Det var godsejerens måske lidt kiksede spørgsmål til den velklædte dame, som tog imod mig i Auerbachs butik i det spændende og meget trendy Hackescher Hof baggårdssystem i det centrale Berlin.

Hun stod med hvid skjorte, flot ternet grønt slips, mørk vest, og mørk kort jakke med bred revers og silketørklæde i brystlommen. På hovedet havde hun en meget speciel hat, som lignede noget fra 20’ernes swinghaller.

”Mit slips er ikke til salg, men jeg har noget, som er tæt på og meget mere dig” svarede hun kækt.

Jeg stod og glanede på hendes outfit og butikkens fantastiske opbygning, med et hav af slips på lange borde og væggene fyldt med butterfly’s og tørklæder. På væggen hang nogle lidt ”corny” hvidmalede udsmykninger med dyremotiver, som sammen med små græske statuetter med nøgne figurer på bordene, gav det hele en særlig stemning.

”OK, men er slipsene hjemmelavede?” spurgte jeg, og straks smilede damen, og bød mig ned i kælderen, hvor der var en systue, med nye og gamle maskiner og mængder af metervarer. Alt bliver produceret af dem selv, og de bruger de fineste silker fra Italien til deres produkter.

Firmaet havde eksisteret siden 1912, og bliver i dag ejet og drevet af Günther H. Stelly. Han, og forretningsføreren Jan-Henrik Maria Scheper-Stuke (flot navn) har en forkærlighed for 20’ernes art deco stil, og det er det, som butikkens indretning fremhæver på forbilledlig vis.

Selv i disse moderne tider har de produktion ude i små hjem i Berlin, hvor fingernemme folk med symaskiner arbejder, og indleverer kasser med færdige produkter. Og de fremhæver deres såkaldte "slipsehospital", hvor man kan komme med sit efterhånden svagelige yndlingsslips, få en diagnose og få udført den helt rigtige behandling.

Nå, men jeg fik udpeget det slips, som den velklædte dame mente, passede meget mere til mig, og minsandten om hun ikke havde ret.

Dejlig oplevelse og spændende lille tidsrejse i Berlin.

PS: Billederne er taget af Godsejeren og Auerbach selv.

PPS: Auerbach er et besøg værd, og kan findes her: https://www.auerbach.berlin