Godsejeren og baronessen på (ud)flugt

Godsejeren og baronessen på (ud)flugt


”I har ikke lov at være her” sagde manden, som havde et officielt udseende emblem på trøjen, med et lidt skingert tonefald. ”Kan vi ikke bare tage et par billeder, og så køre igen?”, spurgte vi, med det mest uskyldige smil. ”Nej, I må straks forlade området, eller det får konsekvenser for jer!”

Scenen udspillede sig i weekenden i parken ved slottet Highclere Castle i West Berkshire, England, hvor vi havde trodset skiltningen ved porten, som annoncerede, at parken og slottet var lukket i vintersæsonen.

Highclere er blevet kendt som slottet, hvor TV-serien Downton Abbey er optaget, og det er nok derfor, at der var ekstra sikkerhed og nultolerance for ubudne gæster.

(Highclere Castle)

Vi vendte bilen og kørte tilbage mod porten, og der var ingen tvivl om, at der var alarmeret om vores ”indtrængen”, fordi 2 Landrovere kom nu kørende mod os i fuld fart. Vi lod som ingenting, og passerede dem med et lille vink og en svedperle på læben. Vel ude af området sagde baronessen ”nå, der gik vi nok over stregen”. Men jeg var blevet lidt forbandet over, at vi havde kørt i over en time, for så at ankomme til et lukket slot. Så fanden havde taget ved mig, da jeg fortsatte forbi advarselsskiltene.

Baronessen og jeg var på weekendtur i England, for at besøge The British Shooting Show, og brugte efterfølgende et par dage på et lille road-trip, hvor vi besøgte flotte estates, beboet af hertuger og jarler.

Blenheim Palace

(Blenheim Palace)

Vi havde en fantastisk oplevelse på Blenheim Palace, som er et formidabelt slot beboet af den 12. hertug af Marlborough. Dog vist kun i jagtsæsonen, som til gengæld så ud til, at fylde en del i familiens hverdag. Vi fik en guidet tur gennem familiens private gemakker, og det var meget spændende at opleve, hvorledes hverdagen forløber, når man bor i et hjem indrettet med antikviteter, som man har en naturlig forpligtelse til at bevare. Interessant var det, at en tidligere hertug havde set sig nødsaget til, at gifte sig med en styrtende rig amerikaner, fra den kendte Vanderbilt familie. Hendes penge blev brugt til at få slottet på fode, efter nogle magre generationer. Blenheim er for øvrigt Winston Churchills fødested, og en fin udstilling fortæller om ham og hans liv.

Førstnævnte Highclere Castle ejes af den 8. Jarl af Carnarvon, George Herbert som er gift med Fiona J. M. Aitken, nu Lady Carnarvon. Fruen var i øvrigt så venlig, at holde tilbage for os i sin Range Rover, uvidende om at vi øjeblikket efter ville “trænge” ind på hendes enemærker.

Woburn Abbey

(Woburn Abbey)

Til slut kørte vi til Woburn Abbey, som allerede i 1145 blev et Cisterciansk abbedi. Men da kirkens indflydelse blev stækket af Kong Henry VIII, overdrog han i 1547 ejendommen til den 1. hertug af Bedford, John Russel, forfader til Andrew Russel, den nuværende 15. hertug af Bedford. For at det ikke skal være løgn, så viste det sidste slot sig OGSÅ at være lukket for sæsonen. Dårlig planlægning, men en alletiders undskyldning for at komme igen. :-)