Godsejeren bidt af en gal tunfisk

Godsejeren bidt af en gal tunfisk


Tilbage i 30’erne, 40’erne og 50’erne var Danmark verdensberømt for sit fantastiske fiskeri efter de gigantiske blåfinnede tun. Der blev fanget store tun i Øresund, ved Sjællands Odde og Skagen, både erhvervsmæssigt og ved lystfiskeri. Ja, selv Ernest Hemmingway var forbi Snekkersten for at prøve lykken. Men fiskeriet døde ud på grund af overfiskning af tunens fødefisk, makrel, sild, hornfisk og fiskerieventyret gik lidt i glemmebogen.

Men NU er tunen kommet tilbage! For 7-8 år siden indløb de første meldinger om observation af springende tunfisk i danske farvande, og for at gøre en lang historie kort, så anslår forskere baseret på mærkning af indfangede tun, at der nu kommer mellem 10-100.000 tun til Danmark hvert år fra omkring juli og 3 måneder frem. De vejer mellem 150 kilo og op til vanvittige 350 kilo (kun store fisk kommer til vores farvande, da de bedre kan kapere lavere vandtemperaturer med deres store kroppe).

(Photo credit: Øresundsakvariet)

Nå, men det er så her at Godsejeren kommer ind i billedet. For 3 år siden så han noget stort springe udfor Hornbæk Plantage, og troede i sin daværende uvidenhed, at det var sæler som sprang lystigt omkring. For et år siden gik det op for ham, at det var tunfisk, og siden da har han været optændt af den hellige ild, med en drøm om, at se dem på nærmeste hold. Den hellige ild har medført følgende:

  • Han har skaffet adgang til motorbåd.
  • Han har læst alle artikler om emnet.
  • Han har skabt kontakt til lederen af Øresundsakvariet, som laver tunsafari.
  • Han har sejlet Øresund tynd, i håbet om, et se de store fisk.
  • Og han har etableret en åben Facebook gruppe, som hedder Tunfisk i Danmark.

Han var kort sagt blevet besat, og han familie overvejede at søge professionel hjælp.

(Photo credit: Øresundsakvariet)

Men nu kommer den store forløsning:

I de seneste dage har han set tunfisk springe nord for Helsingør. Og vi taler om ualmindelig mange kæmpestore tunfisk, som jager hornfisk i overfladen, og i deres iver nogle gange er helt over vandet og lander med kæmpe plask. Det er et fantastisk skuespil, og Godsejerens kone og de venner som har været med, anerkender nu, at det er forståeligt at han er blevet lidt besat. De store fisk springer til tider kun få meter fra båden, og der er tale om 2-300 kilos elegante monstrummer, som giver nogle uforglemmelige minder til alle ombord.

Godsejeren er tilmed i den lykkelige situation, at han er inviteret til at deltage som gast på en lystfiskebåd, som skal deltage i Københavns Universitets mærkningsfiskeri i Skagen, fra den 27. august. Det er cirka 100 både som deltager, udrustet efter alle kunstens regler med fiskestænger og grej, som kan håndtere de store fisk. Når en fisk fanges, så lempes den over til en forskningsbåd, som måler den, tager skælprøver og påsætter forskellige sporingsenheder, hvorefter fisken sættes fri igen.

Med disse sporingsenheder har forskerne allerede fastslået, at tunene kommer fra Middelhavet, hvor de yngler nord for Mallorca og vest for Sardinien. Så tager de den lange rejse ud gennem Gibraltar-strædet (hvor spækhuggere ligger på lur) og fortsætter vest om England og ind i Kattegat. Mange af disse tun fortsætter hele vejen til Øresund, hvor der er ideelle jagtmuligheder for dem, på grund af nærmest tragtformede bundforhold, og millioner af deres fødefisk, hornfisk og makrel, som passerer for at gyde. En imponerende rejse.

Se her en video fra en af turene og læs videre nedenfor. (Husk lyd, da det er en stor del af oplevelsen.)

Nå, men Godsejeren deltager altså i dette fiskeri, og han lover, at han nok skal sende rapporter på sociale medier, og her på bloggen.

Det næste vi så kan vente på, er spækhuggere…. De er allerede set ved Skagen flere gange, og observeres også i perioder ved svenskekysten ved Marstrand/Göteborg. Så det er nok kun et spørgsmål om tid, for Godsejeren bliver bidt af en gal spækhugger……

Hvis du er interesseret i at følge med i Facebook gruppen Tunfisk i Danmark, så kommer her et link: https://www.facebook.com/groups/442540937733669