"Derude kom Marathon manden løbende"


Grækenlands hovedstad Athen var antikkens epicenter, og godsejerens nylige besøg der udløste mange forestillinger og fantasier om, hvorledes det var dengang for mange års siden. Men bare rolig, der er ikke tale om en lang og dyb gennemgang af historien, med indspark fra Platon, Zeus og andre notabiliteter.

Næ, vi blev bare ærgerlige over at erfare, at det engang så prægtige Pantheon tempel på Akropolis blev smadret, fordi de tyrkiske ottomaner i 1687 havde etableret et krudtlager i templet under krigen mod bystaten Venedig. En velrettet bombe affyret af en kanon fra general Francesco Morosini styrker, fik hele templet til at eksplodere.

Tænk, at have overlevet siden år 432 før Kristi fødsel, og så blive smadret pga. en krig mellem 2 parter, som reelt ikke havde noget at gøre i byen. Men hvis du kommer forbi Akropolis, så kommer her et tip: Besøg også Akropolis museet for foden af bjerget, hvor man kan se eksempler på, det kæmpe arbejde med at restaurere templerne.

 

Vi blev også imponeret over, at høre historien om, hvorledes marathonløbet blev til: I år 490 før Kristi fødsel blev kuréren Philippides, sendt til Sparta fra Athen for at hente hjælp, fordi perserne var gået i land ved Marathon. Han løb 240 km. på halvanden dag. Efter grækerne vandt slaget blev Philippides igen sendt af sted, denne gang de 40 km. til Athen med gode nyheder. Ved ankomsten var han udmattet, men nåede at råbe ”Vi har vundet”, hvorefter han faldt død om. Tip nr. 2: Hvis du har dit liv kært, så bliv ikke kurér…