En have i smukkeste forfald

En have i smukkeste forfald


På en af vores rejser til Skotland, var vi så heldige at få en overnatning på fantastiske Pittodrie House, som ligger idyllisk ude på landet, øst for Cairngorms National Park, og nordvest for Aberdeen. Opholdet på slottet var en oplevelse, og det vil vi fortælle mere om en anden gang. :-)

Men nu skal du høre og se om deres såkaldte walled garden, som var lukket for offentligheden, men som vi fik særlig tilladelse til at besøge. En walled garden er direkte oversat en have med mur, og det var (og er) et stort hit i Storbritannien, fordi den muromkransede have giver læ og varme til planter, som normalt ikke ville kunne klare sig.

Men der havde åbenbart ikke været ressourcer til at passe denne have, så den havde stået urørt i en del år. Og det var et historisk sus der gik gennem os, da vi gik rundt i haven, som vel var på størrelse med en fodboldbane.

Man kunne levende forestille, hvorledes en gartner (som sikkert havde en gartnerbolig) passede haven for stedets ejere. Og hvorledes herskabet kunne nyde blomster, buske og træer fra fjerne egne, samt holde små haveselskaber for deres venner og familie.

Stenene var forvitrede, der var væltede træer og et drivhus stod helt forfaldent.

Og alt dette var jo aldeles charmerende!

Vi elsker at besøge walled gardens, og vi kan varmt anbefale dig at tage en rundtur, hvis du kommer forbi sådan en på din rejse i England eller Skotland.

Her kommer billederne, som taler for sig selv: