"Drentsche Patrijshond?? Hvad er det? En fugl?"


Skønne Sacha Holmqvist er en af vores trofaste og meget kvalitetsbevidste kunder, som kommer på besøg i vores showroom, og metodisk gennemgår alle de produkter, som hun er interesseret i. Mangen en gang har godsejeren stået småsvedende og afventet Sacha’s dom over dette og hint påfund, som vi disker op med. Men det plejer at gå godt, selvom ”dur ikke” en gang imellem er hørt i lokalet. :-)

Nå, men Sacha har en instagram konto, hvor hun laver såkaldt ”dog-spamming” om Drenten, en særlig hunderace, som vi ikke kender så godt. Derfor har vi bedt Sacha om at skrive et par ord om racen til vores kære læsere:

Drentsche Patrijshond, Agerhønsehunden fra Drenthe, i daglig tale Drenten, kommer fra provinsen Drenthe i Holland. Racen kan dateres tilbage til 1600-tallet, hvor den udspringer af spanielhunde fra Spanien og Frankrig. I maj 1943 blev racen officielt anerkendt af den hollandske kennelklub. Provinsen Drenthe holdt strengt på, at hundene ikke skulle krydses med andre racer, og Drenten har derfor været raceren længe før den officielle anerkendelse. Den blev dengang brugt som arbejdshund, så foruden at skulle fungere som jagthund, var den også gårdhund, hvor den ind i mellem blev brugt til at trække vogn, og også skulle være vagthund. Den var i ordets bedste forstand en arbejdshund.

Drenten hører til de kontinentale stående jagthunde, og er en god allround jagthund. Den er god til at tilpasse sig terrænet, uanset om det er en stor mark, tæt krat, skov eller i fjeldet.  Den bruges både på rypejagt i fjeldet, markjagt, drivjagt og trykjagt. Den har en helt naturlig kontakt til sin fører, der næsten synes at være medfødt, og er en af de stående hunde, som ”går under gevær”. Drenten går et tilpasset søg, og ved fært begynder halen at køre i cirkulære bevægelser, inden hunden trækker op i en stram stand. Er føreren for lang tid om at komme hen, kan Drenten godt kigge sig tilbage efter sin fører, for ligesom at spørge ”Kom nu, hvor bliver du af?”. Den er en medfødt dygtig og villig apportør, hvorfor dette kræver minimal vedligeholdelse, når først det er indlært, ligesom den er naturligt god til at gå spor.

I trænings-øjemed er Drenten en blød og intelligent hund. Man skal være konsekvent (ikke hårdhændet eller højtråbende) både under træning og almen opdragelse, man skal være hurtig og præcis i sin timing, og opfindsom hvis man skal holde Drentens fokus under træning. Keder den sig, er du uopmærksom, laver for mange af de samme gentagelser, går for hurtigt frem eller er inkonsekvent, så finder den hurtigt finder på noget selv, og så tager det altså noget tid, før den synes du er interessant nok til, at den vil arbejde med dig igen. Er du derimod god til at finde på øvelser, der styrker den naturlige kontakt, og er god til at variere træningen, så har du en hund, der ikke bare arbejder fordi den skal, men fordi den har lyst og vægter dig som fører højt, præcis som den loyale hund den er.

Drenten er en alletiders familiehund, den er aktiv og vil gerne arbejde. Den er hengiven, vil gerne være sammen med sin familie, og den giver anledning til mange gode grin. Noget der går igen, når man spørger Drente ejere om, hvad der er typisk for racen, vil svaret være; Dens humor! Man keder sig aldrig med en Drente, den holder en på tæerne og holder smilebåndet ved lige.

-

Stor tak til Sacha for dette bidrag til oplysning for de mange af vores læsere, som er interesseret i hunde og jagt. Sacha’s hunds instagram konto hedder ”gin_the_drent”, hvis du vil se mere om denne hund.

PS: Sacha er (selvfølgelig) iklædt Godsejeren gevandter fra top til tå på billederne :-) Hun har "snoldet" støvler fra Dubarry, strømper fra Pennine, bluse fra Hoggs of Fife og vesten er fra Walker & Hawkes. Godt gået, kvinde!