Godsejeren besøgte en godsejer i Skotland

Godsejeren besøgte en godsejer i Skotland


Netop som den første sne satte ind i Skotland, besøgte vi Dunalastair Estate, som ligger i nærheden af den lille by Pitlochry midt i det skotske højland. Estaten er på ca. 10.000 hektar, hvilket er meget stort, selv efter skotske forhold.

Vi fik mulighed for at hilse på godsejeren, Ian Cameron de Sales La Terrière, kun omtalt på godset som "the captain" og hørte om godsets historie fra det 19. århundrede og til nu. Det var en stor oplevelse, at se malerier af familiemedlemmer og at høre om godsets udfordringer gennem årene.

Under 2. verdenskrig blev godsets bygninger indforskrevet til at bruges som skole for polske flygtningebørn, hvlket sled hårdt på hovedbygningen. I halvtredserne blet det meste af bygningens inventar solgt for at finansiere driften, og da den tomme bygning i 60'erne fik stjålet sit blytag, så var det slut. Den engang så imponerende bygning står i dag som en ruin, vel at mærke en meget malerisk ruin, som burde kunne anvendes til filmoptagelser.

For ikke så længe siden, deltog "the captain"s søn i et socialt arrangement på egnen. Efter at de lokale havde fået et par pints øl, kom det frem, at nogle drenge havde gjort en opdagelse på slottet, tilbage i 60'erne. Det var velkendt, at der var en kælder, som blev tømt for værdier, i forbindelse med familiens udflytning. Men disse lokale drenge opdagede ved en tilfældighed, at der var endnu en kælder, under den som man kendte. I denne kælder var der whisky, portvin og anden dejlig drikke, som sandsynligvis var meget gammelt og værdifuldt. Drengene holdt en stor fest og endte med gevaldige fysiske og moralske tømmermænd. Derfor kom denne historie ikke frem, før ca. 50 år senere :-)

Læs mere om dette bemærkelsesværdige gods her: http://www.dunalastair.com